Vreemde Vogel

Hoe de vogel leerde vliegen – van strafpleiter naar illustrator 

Illustrator Tanja ten Wolde heeft in haar werk als strafrechtadvocaat jarenlang unieke verhalen mogen opslurpen. Verhalen waarin goed en kwaad, recht en onrecht driftig door elkaar fladderen. Vanwege een strenge geheimhoudingsplicht waar je als advocaat nu eenmaal aan gebonden bent, vonden die verhalen nooit een weg naar buiten. Soms leek haar hoofd met al die geheimen wel een fluitketeltje. Als uitlaatklep is Tanja daarom gaan illustreren en dat beviel zo goed dat de toga uiteindelijk aan de wilgen is gehangen en de kunstenaar is uitgevlogen. En zo kwam er dus een vreemde vogel in illustratieland terecht…

Hoe herken je een echte Ten Wolde? - Werkwijze

Door gebruik te maken van verschillende technieken en materialen wordt meteen duidelijk dat een illustratie van Tanja niet altijd een tekening hoeft te zijn. Aan schetsen doet ze eigenlijk nooit. Ze begint gewoon en ziet vanzelf waar de fantasie haar brengt. De honger naar het uitproberen van diverse stijlen, lijnvoeringen en producten is nog goed te zien in haar huidige werk. Dat loopt uiteen van kleurrijke expressieve prenten voor kinderboeken, een serie merkwaardige portretten van mensen en dieren tot wat abstractere (collage) kunstwerken. Kleurrijke composities waarbij voor (juiste) verhoudingen en perspectief geen ruimte lijkt te zijn. Een tikkeltje vreemd maar wel lekker! In haar werk staan mensen in allerlei gedaanten en situaties centraal, zelfs wanneer het (net) dieren zijn.

Vreemde Vogel vol Geheimen - Merkverhaal

Er is een ware maker opgestaan die fantasierijke beelden creëert. Deze maker kan je het beste omschrijven als een ‘Vreemde Vogel vol geheimen’.
Je kunt je compleet verliezen in de verzinsels. De beelden prikkelen je zintuigen en nemen je mee op een ware expeditie door een nog onontgonnen woud voor het beleven van een magisch moment. Of je nu in Tanja’s kijkdozen (beelden met meerdere lagen) terecht komt, of een mooie prentenboekillustratie ziet, je ontdekt steeds weer iets nieuws. Haar beelden nodigen uit om er je eigen verhaal bij te bedenken. De levenswijsheid van deze Vreemde Vogel zie je terug in haar werk en tovert gegarandeerd een glimlach op je gezicht.
Geniet van de Ten Wolde prentenboekillustraties, mensachtige dieren, verborgen stadsgezichten, portretten die niet lijken en alle andere creaties.

Expositie Tanja ten Wolde en Kieta Nuij bij Kunstkring Het Gelders Eiland (maart 2024)

 Voorjaarsexpositie in de kerk van Aerdt (maart 2024)

 

Schud het winterstof uit je veren en vlieg er eens uit richting Aerdt, want daar gebeurt het op de zondagen in maart!

Een nieuwe expositie met ook veel nieuw werk (ook echt andere dingen dan je van me gewend bent). Ik ben vereerd dat kunstkring Het Gelders Eiland me gevraagd heeft (begin 2023) om te komen exposeren en dat ik samen met Kieta Nuij (beelden in brons) de aftrap mag doen voor het nieuwe expositieseizoen.

Kom gerust een kijkje nemen. Mochten de zondagen helemaal niet uitkomen, dan is er altijd gelegenheid om op afspraak te komen kijken (in dat geval even contact opnmenen met de kunstkring via telefoonnummer 0316-373732).